HNA 2012 Awards

Fall 2012

The Project Winners

By

HNA 2012 Awards

Brown Hall, Colorado School of Mines

• Project Location: Golden, CO

Square Feet of Project: 35,000

Contractor: Rocky Mountain Hardscapes, LLP

PRODUCT MANUFACTURER: Pavestone Company

With the construction of Brown Hall, the intent of the design created a beautiful and compelling pedestrian environment in newly vacated streets in the heart of the Colorado School of Mines campus. This solution also accommodated emergency and service vehicle loads and avoided exceeding historic off-site storm flows, while meeting the campus maintenance requirements for a long-lasting, durable pavement surface. The pavement profile captures water on slopes in places which exceeded 8%. This required site specific detailing, including subsurface check dams and subdrains, since the typical design is for under 5% slopes. The pavement system was designed for partial and full infiltration and in places adjacent to the building a liner was included at the bottom of the profile to protect the building foundation from surface water infiltration. An electric snowmelt system was incorporated into the paver design at building entrances. Paver colors were selected to meet the solar reflectance values allowing the project to achieve the LEED credit SSc7.1 – Heat Island Effect/Non-roof. Other LEED credits toward which the paver system contributed were: Stormwater Management Quantity Control Credit 6.1; Stormwater Management Quality Control Credit 6.2; Regional Materials Credit 5. In order to maintain continuity, designer and contractor collaborated on careful detailing of edge conditions around utility manholes and valve covers to accommodate the paver geometry and layout. Specific layout rules helped the contractor minimize redos and avoid a poor result. Team commitment meant spending time in the field to review the paver installation layout to ensure a quality installation and realize the design intent in a non-modular world. While the goal was LEED Silver, with the contribution of a permeable paver system, Brown Hall achieved LEED Gold certification.

 

Lake Forest Country Club

Project Location: Hudson, OH

Square Feet of Project: 3,000

Contractor: Rock Bottom Lawn & Landscaping

PRODUCT MANUFACTURER: Belgard; Unilock

This project consisted of creating an outdoor event venue accommodating all types of gatherings from weddings to informal lunches. The design creates a functional meeting space that highlights and utilizes the picturesque lakefront setting. While the lake served as a beautiful backdrop to the project, it also created challenges in planning and construction. Excess water and slope down to the lake were resolved by engineered retaining walls and extensive drainage under the patio. A professionally diverse staff planned every aspect of the project, including the water feature, the custom bar and grill, and the carefully selected landscaping. To help reduce the scale of the 3,000 sf (279 m2) patio, it was constructed over a grid pattern, accentuated by key vertical elements such as the fireplace, bar, grill and water feature. An inlay of deep red creates the grid that draws your eye down straight lines toward these focal points. Sinuous walls provide a contrast to the rectilinear pavers. A swimming pool, water slides and lounging deck were completed by a separate contractor. The canopy system requested by the association was uniquely designed to conform to the project layout.

 

DARTMOUTH CROSSING SIDEWALKS

Project Location: Dartmouth, NS

Square Feet of Project: 132,000

Contractor: Cornerstone Interlocking Brick Ltd.

PRODUCT MANUFACTURER: Permacon

The Dartmouth Crossing is a large retail development in Dartmouth, Nova Scotia. Among the typical big box stores are numerous upscale boutiques. When the architects and developers wanted to give these ‘lifestyle’ stores an inviting and appealing feel, they turned to 132,000 sf (12,263 m2) concrete paver sidewalks. Three challenges separated this project from other jobs. The first challenge was the complexity of the circular patterns and accent layouts. The cobblestone look was achieved by nesting half circles with a fan pattern between them. The amount of cutting involved was substantial as none of the factory-supplied circle kits were designed for this method of installation. The second challenge was the different thickness of the banding and soldier coursing.  At 80 mm thick (as compared to 60 mm for the field), the banding pavers and border details had to be graded, laid, and cut before repeating the same process for the thinner field pavers. The third challenge was a tight timeline. Although the work was spread over three years (2007-09), there was always pressure to complete paving for individual stores for grand openings. The unit paving was always left until the very end for over 50 store openings. The pictures for this entry were taken August 2012, four years after installation. The installation has performed flawlessly and looks great with the “main street” storefront designs.

 

Glen cove ferry terminal

Project Location: Glen Cove, NY

Square Feet of Project: 9,000

Contractor: KJB Industries, Inc.

PRODUCT MANUFACTURER: Nicolock
Paving StonesAs part of the waterfront revitalization in the City of Glen Cove, NY, a terminal dock was added for a ferry to take passengers from Glen Cove into New York City. The site was a contaminated superfund site and this clean up was a major part of the contract. The project consisted of a concrete bulkhead more than 600 ft (183 m) along the waterfront from which floating docks extend for ferries to unload passengers. The ramps from the dock to the top of the bulkhead are handicap accessible. Between the bulkhead and the parking lot, a landscaped, paver walkway and seating area was constructed. The walkway and parking area has area lighting for night use.

 

virginia street residence

Project Location: Omaha, NE

Square Feet of Project: 2,500

Contractor: Paver Designs

PRODUCT MANUFACTURER: Belgard

This two-stage project included a front patio area finished for a family wedding, and a driveway added after the wedding. The driveway was excavated to a depth of 16-18 in. (400-450 mm) and the patio is 12 in. (300 mm) deep. Crushed recycled concrete was used for the base with one inch of bedding sand. After the Mega-Arbel Stone pavers were placed, another inch (25 mm) of base was added for the Dublin Cobble paver areas. Holland stone pavers are usually used for the inlays. Three round seats were built next to the water feature and pebble designs were created in the center of each. Columns for the freestanding wall were designed with recessed areas for lights and for use as planters. Three-by-six inch (75 x 150 mm) Dublin cobble pavers were cut in half for the triple border in the narrower areas of the patio. The front paver entrance is gently ramped with no step for handicapped accessibility. The most difficult stage of this project was drawing over 20 diverse designs over the winter months and then making a final selection. Using the basement floor as a drawing board, the “Y” shaped designs were drawn on Masonite at appropriate angles and distances so that the mirrored pairs nearly touched, and a template was made from this. After laying the field of pavers, the mosaic areas were marked with the template. These pavers were cut out one at a time. All of the colored Holland stone pavers were cut into thirds, and then angles were cut to follow curves. The template was moved and traced 12 times; each triple-row design took eight hours to complete, an approximate total time of 96 hours just for the mosaic patterns. Many additional hours were spent cutting and installing the fish and triple borders. Pavers in the mosaic, as well as the koi and borders, were coated with Techniseal NuLOOK. These colors are rich and bright, well worth the extra effort. Techniseal Color Boost matte finish was applied to the Mega-Arbel Stone on the driveway. No finish was applied on the Dublin Cobble Pavers.

 

LOPEZ OUTDOOR LIVING

Project Location: Williamsburg, VA

Square Feet of Project: 3,500

Contractor: Mid Atlantic Enterprise, Inc.

PRODUCT MANUFACTURER: Hanson Hardscapes & Rediscapes

The main objective for this project was to turn a disabled American veteran’s unused, hilly backyard into a complete outdoor living destination. This meant creating a functional place for the client’s needs while being an exciting place for his young family to play and entertain. A major challenge in this project was altering the terrain to suit the design plan. The entire backyard had to be clear cut and over 3,000 cubic yards (2,300 m2) of earth removed. Poor drainage was corrected before installing the hardscape. To accommodate the elevation changes of the property and to support an ADA compliant ramp, two walls were constructed using Rediscapes Wall Block. One wall serves as a freestanding retaining wall specially constructed on a large concrete footer and reinforced with rebar and concrete. Everything was custom built including a new deck and pergola to blend the home and hardscape. This included a fully functional outdoor kitchen, a gunite pool and spa large enough to accommodate the client’s ever-growing family, two fire bowls and a fire pit to add the “wow” factor. In addition, a shed was built to complement the home while providing much needed storage space. A full landscape was installed, which included five 25 ft Magnolia trees to provide instant privacy in place of the overgrown woody area. To provide safety at night, the project was completed with strategically placed landscape lighting.

Belgard Paver Solutions
SEK | PolySweep Superior Strength Polymeric Sand